Drilling Technology seminar
  • 16-02-2022

Drilling Technology seminar

On Wednesday 2022-02-16, the Department of petroleum engineering at KNU held a seminar at 11:00 am in the library of KNU entitled: Drilling Technology.
Organizer: Mrs. Hawzhin F.Ameen - Knowledge University

Presenter: Safeen Dlshad Taha - Davinci Institute - Duhok

In the seminar, Mr. Safin talked about the process of digging oil and Drilling Technology also he talked about his book which is about Drilling that he wrote in the Kurdish language in which it talks about the Drilling machines with pictures.

He added that the importance and benefit of his book is that petroleum engineers who do not speak languages other than Kurdish, can be familiar with petroleum drilling machines in Kurdish.

At the end of the seminar, Mr. Safin presented some books to the university library, the dean of the college of engineering, the head of the petroleum engineering department, and the department  coordinator.

ڕۆژی چوارشەممە ڕێکەوتی 2022-02-16 بەشی ئەندازیاری نەوت لە زانکۆی نۆڵج لە کاتژمێر 11:00ی بەیانی سیمینارێکی ساز کرد لە کتێبخانەی زانکۆ بەناونیشانی: تەکنەلۆجیای هەڵکۆڵین.

ڕێکخەری سیمینارەکە: بەڕێز مامۆستا هاوژین فاتح ئەمین - زانکۆی نۆڵج

پێشکەشکار: سەفین دڵشاد تەها - پەیمانگای داڤینچی - دهۆک

لە سیمینارەکەدا بەڕێز مامۆستا سەفین دەربارەی پڕۆسەی هەڵکۆڵینی نەوت و تەکنەلۆجیای هەلکۆڵین دوا و  باسی کتێبەکەی کرد کە لە نووسینی خۆیەتی و  تایبەتە بە هەڵقۆڵین کە بە زمانی شیرینی کوردی نووسیویەتی و تیایدا باس لەناوی ئامێرەکانی هەڵقۆڵین دەکات بە وێنەوە .

ئەوەشی خستەڕوو کە گرنگی و سوودی کتێبەکەی لەوەدایە کە ئەندازیارانی نەوت ئەوانەی جگە لە زمانی کوردی زمانی تر نازانن، دەتوانن بە زمانی کوردی شارەزای ئامێرەکانی هەڵکۆڵینی نەوت بن.

لە کۆتایی سیمینارەکە بەڕێز مامۆستا سەفین چەند کتێبێکی پێشکەشی کتێبخانەی زانکۆ و ڕاگری کۆلێژی ئەندازیاری و سەرۆک بەش و بڕیاردەری بەشی ئەندازیاری نەوت کرد

في يوم الأربعاء المصادف2022-2002-16 عقدت قسم هندسة النفط- جامعة نولج في الساعة 11:00 صباحا  ندوة(سيمينار) في مكتبة جامعة نولج بعنوان: تكنولوجيا الحفر.

المنظمة: هاوژین فاتح أمين - جامعة نولج

المتحدث: سفين دلشاد طه - معهد دافينشي - دهوك

وفي الندوة تطرق الاستاذ سفين  عملية حفر النفط و تكنولوجيا الحفر كما تحدث عن مضمون كتابه الذي يتناول باللغة الكردية آلات الحفر مع الصور.

وأضاف أن أهمية كتابه هي أن مهندسي النفط الذين لا يجيدون غير اللغة الكردية، يمكن من خلال هذا الكتاب الذي كتبه باللغة الكردية أن يكونوا على دراية بآلات الحفر

وفي نهاية الندوة قدم السيد سفين مجموعة من الكتب الى مكتبة الجامعة وعميد كلية الهندسة ورئيس قسم هندسة النفط ومقرر القسم